Fiu de tina


Zori de zi
19 aprilie, 2009, 2:12 pm
Filed under: Cuvinte de folos | Etichete: ,

Minunat cuvantul parintelui Constantin Necula:

pr-necula„Zori de zi. Ceaţa se ridică. Emoţionate şi obosite ca de moarte femeile mironosiţe aleargă la Mormânt. Străjerii sunt uimiţi de ele ca de nişte năluci. Femeile evreice, cu gingăşia lor, caută să facă uitată grosolănia trădării Învăţătorului. Uimirea străjerilor romani. Spaima femeilor la vederea pietrei răsturnate de la gura Mormântului golit de moarte. Lumina din glasul îngerilor binevestind: de ce căutaţi pe Cel Viu printre cei morţi…

Zori de zi. Dis de dimineaţă. Ostaşii înţeleg că le-a înviat Prada ce o păzeau. Iadul o înţelesese mai devreme. Sinedriul o va afla ceva mai târziu. Spaimă. Nici ostaşii, nici iadul şi nici sinedriul nu ştiau să răspundă la întrebarea îngerilor. Nici astăzi nu ştiu. Şi de aceea ostaşii, iadul şi mincinoasa adunare de judecată sunt uniţi prin complotul uciderii lui Dumnezeu.

Zori de zi. Toate se umplu de lumină. Toată Evanghelia. Şi minţile coapte de duh ale Apostolilor. Roada ascultării cuvintelor Mântuitorului Hristos înmiresmează aerul tare al Duminicii. Şi roada înţelegerii minunilor sale. Fata mai marelui sinagogii, feciorul văduvei din Nain, prietenul Lazăr experiaseră pe propria existenţă chemarea la viaţă din viscerele morţii.

Zori de zi. Iuda îşi împletise ştreangul din baierele pungii şi din hrăpăreaţa sa părere de sine. Degeaba caută să-l scuze astăzi nebunia lumii. Atunci nu era victimă, ci ucigaş. Nici acum nu poate fi victimă decât în ochii celor care ucid pe Dumnezeu cu speculaţiile şi mofturile lor zis teologice. Lui i-au urmat şi Arie şi Nestorie şi toţi ereticii lumii. Care încă îşi împletesc din baiere de pungă garnisită cu galbeni ştreangul nepăsării şi vânzării lui Hristos. Pe mai mult de 30 de arginţi? Pe mai puţin? Tatăl arginţilor ştie preţurile la zi.

Zori de zi. Apostolii cutremuraţi aleargă să afle Calea şi descoperă Învierea. Magdalena, cea din care scosese Domnul şapte draci, îşi află numele său cel nou, din botezul întâlnirii cu Lumina cea necreată, ce-L însoţeşte pe Înviat. Căci Acesta-i spune: Marie. Numele femeii înnoite prin iertare una cu numele femeii care a acceptat să nască Iertarea spre înnoirea lumii.

Zori de zi. Agitaţie mare prin coridoarele puterii omeneşti. Una cu agitaţia din cotloanele întunecate ale puterii drăceşti. La fiecare prăznuire a Învierii, cotloanele acestea freamătă. Cu interes. Cu frică. Cu moarte. Trădarea se vede fără rezultat, despuiată de pradă Crucea e cheia porţilor Împărăţiei. Minciuna umblă descărnată şi hâdă prin mireasma de pucioasă a trădării. Iubirea lui Hristos aprinde în cădelniţa sufletelor tămâia iertării. Deşertat de morţi, iadul geme. Goliţi de sângele din obraji, vânzătorii Legii şi ai Împlinitorului ei îşi gustă moartea. Şi încep să scrie o altă lege, din care trebuie să dispară orice coincidenţă cu Hristos cel Răstignit. Legea aceea încă se mai scrie, ca un scenariu perpetuu care ucide adevărul.

Zori de zi. În drum spre ţarină Apostolii află puterea revelatoare a frângerii Pâinii, gustă din roada cerului. Întorşi la Ierusalim, obsedaţi de neaprinderea inimii lor, află taina iertării prin rănile Mântuitorului care se lasă cotrobăite de îndoielnici, până în zilele noastre. Urletul iadului, mai ceva ca acela de fiară ucisă, nu poate înghiţi şoapta suavă a zorilor: Hristos a Înviat! Noaptea vânzării nu poate întuneca zorii biruinţei: Hristos a Înviat! Sărutul parşiv al lui Iuda nu poate şterge sărutul de grijă al Măicuţei Domnului: Hristos a Înviat! Teama ostaşilor şi spaima iudeilor celor grabnic ucigători de Dumnezeu nu poate anula credinţa izvorâtă din Mormântul gol: Hristos a Înviat!

Zorilor acelora le datorăm totul. Celui Care a îngăduit să se împlinească voia Tatălui Care, atât de mult a iubit lumea…

Ce a mai rămas astăzi din taina zorilor acelora? Fiecare dintre noi poate să-şi răspundă. Oare cum ne-am situa în tabloul Învierii, care ar fi locul dobândit în zori? Căci seara este clar, toţi am fi grabnici răstignitori ai Domnului. Noaptea am dârdâi. De jena trădării şi frica iudeilor. Rău destul, dar totuşi, în zori, în zorii aceia de istorie, care sunt zorii fiecărei clipe ce vine, unde anume, pe care latură a istoriei Învierii ne-am afla? Logodit cu cerul sufletul meu, şi al tău deopotrivă, îngăduie nuntirea pe Cruce de dragul Învierii?

Cuviosul Paisie zicea: „Anii trec repede şi oamenii îmbătrânesc, deci nu staţi la răscruce. Fiecare să-şi aleagă o cruce în funcţie de dăruirea care o are şi să înainteze pe una din cele două căi ale Bisericii noastre. Şi să nu întârzie! Să-L urmeze pe Hristos la Răstignire, dacă vrea să se bucure de Înviere.” (Mica Filocalie, cap 75, Egumeniţa, 2009, p.24)

Să ne bucurăm dar de Înviere. Să ne bucurăm dar de Iertare, care din mormânt a izvorât. Să ne bucurăm dar că zorii zilei aceleia încă n-au apus, în ciuda zăbravnicului de întuneric ce cuprinde lumea. Crucea, luminând întunericul, deschide geana zorilor acelora. Când n-o putem purta să ne plecăm la talpa ei, să o sărutăm şi să zicem: Bucurie de pe care Hristos a mântuit lumea, fii bucurie mie păcătosului, ajută-mă să mă afle zorii Împărăţiei ce va să vină legat de tine prin Trupul şi Sângele Mântuitorului. Obosit de iude, de iudei cârtitori şi parade de falsă smerire funcţionărească, asemeni celei făcute de Pilat, sufletul se va odihni respirând adânc: Hristos a Înviat! Maran atha! Hristos a Înviat! Maran atha! Hristos a Înviat! Maran atha! Cu moartea pe moarte călcând.

Dis de dimineaţă, în ziua cea dintâi a Săptămânii…De ce căutăm oare mereu pe Cel Viu printre cei morţi?”

Părintele Constantin Necula

Reclame

2 comentarii so far
Lasă un comentariu

Lacrimi… Uneori cuvantul arde…alteori, mangaie…Cu amandoua invatam si crestem in sufletul nostru. Uimitor de viu, de alert tabloul descris de parinte, parca m-ar fi purtat intr-o iute călătorie chiar acolo, lasându-ma sa vad nu doar frământarea multimilor ci si a sufletelor, taina, preschimbarea dinăuntrul unora, spaima şi golul dinlăuntrul altora.

Comentariu de Nechifor Mirela Florica

asteptand minunea……….

Comentariu de Flavia Zachman
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: